Kapora iadesi zorunlu mu?
Kaporo ismiyle gönderilen para TBK 177’ye göre bağlantı bedelidir. Sözleşmenin feshi halinde bağlantı bedelinin iade edilmesi gerekmektedir.
Alıcı vazgeçerse kapora ne olur?
Aracın toplam fiyatının bir kısmı yasal olarak teminat olarak yatırılabilir. Alıcı teminatı ödedikten sonra aracı satın almamaya karar verirse, ödenen tutar satıcının politikasına bağlı olarak iade edilir veya satıcıya ait olur.
Kapora verdim geri alamıyorum ne yapmalıyım?
Sözleşmede bu husus öngörülmemişse veya sözleşme yapılmamışsa yapılan ödeme T.B.K. 177’nin talebine tabidir. Depozito olarak değerlendirilmeli ve ödenen depozito satıcı tarafından iade edilmelidir. Alıcı tarafından iade yapılmazsa talep edilmeli ve talep cevapsız kalırsa yasal işlem yapılmalıdır.
Kapora hangi durumlarda yanar?
Depozito sonsuza kadar geçerli değildir. Ürün zamanında satın alınmazsa, depozito kaybolabilir ve depozito iade edilmez. Depozito yatıran kişi, ürün için belirtilen süreyi aşmamalıdır, aksi takdirde depozito iptal edilir ve ürün satıcıda kalır.
Kaporanın iade edilmemesi suç mu?
Mevduat Dolandırıcılığı Cezası Basit bir dolandırıcılık olduğu tespit edilirse, ceza 1,5 ila 7,5 yıl hapis ve 7500 güne kadar para cezası olacaktır. Ancak, mevduat dolandırıcılığı genellikle Yüksek Mahkeme tarafından nitelikli dolandırıcılık olarak kabul edilir.
İbana kapora geri alınır mı?
Aslında, halk arasında depozito olarak adlandırılan kolaylık, çekim ücretidir. Çekim ücreti bir cezadır ve depozito ile ödenir. Taşınır mallar veya gayrimenkul dışındaki satışlar için depozito olarak verilirse çekilebilir. Depozito çekim ücreti olarak verilirse çekilemez.
Kapora gönderirken açıklamaya ne yazılır?
Eğer depozito online olarak yapılmışsa, açıklama kısmına ücretin transfer sebebi yazılmalıdır. Ödeme yapılmadan önce sözleşme imzalanmalıdır. Sözleşmede ödeme sebebi, tutar, ödemenin kime yapıldığı, ihraç tarihi ve satışın hangi tarihte gerçekleşeceği gibi bilgiler yer almalıdır.
Kapora kaç gün geçerlidir?
Depozito sözleşmesi için belirlenmiş bir son tarih yoktur.
Kaporayı geri vermemek caiz mi?
Alıcının sözleşmeden dönmesi hâlinde teminatının kendisine iade edilmesi şartıyla yapılan sözleşmenin caiz olduğu hususunda ihtilaf yoktur (İbn Cüzey, el-Kavânin, 171). Çoğu hukukçu, alıcının sözleşmeden dönmesi hâlinde ödediği teminatın kaybedileceği, yani satıcının malı olacağı şartıyla sözleşme yapılmasını caiz görmemişlerdir.
Satıcı cayarsa kapora ne olur?
Ayrıca sözleşmeden cayma durumunda kapora alıcıya iade edilir. Anlaşılan para cayma parası olduğundan, sözleşmeden cayma durumunda alıcı ödediği kaporayı geri alamaz; satıcı cayarsa aldığı paranın iki katını ödemek zorundadır.
Sahibinden kapora geri alınır mı?
Depozito sözleşmesine göre, alıcı söz konusu mülkü satın almaktan vazgeçerse, ödediği depozito geri alınamaz. Satıcı mülkün satışından veya kiralanmasından vazgeçerse, depozito alıcıya iade edilir ve depozito sözleşmesinde belirtilen miktarda tazminat ödenir.
Kapora nedir hukuk?
Teminat; Bir sözleşmenin kurulması sırasında tarafların birbirlerine sözleşmenin kurulduğunu ispat etmek amacıyla verdikleri paradır. Teminat, tarafların bağlı olma iradelerini ifade ettiğinden, Türk Borçlar Kanunu’nun 177. maddesinde teminat bağlayıcı para olarak düzenlenmiştir.
Kapora iade edilmezse ne olur?
Bir adım daha ileri: Sözleşmede ödemenin iade edilemez olduğu belirtilse bile, sözleşme geçersiz olduğu için yapılan ödemelerin iadesini talep etme imkânı vardır. Söz konusu anlaşma bağlayıcı bir ücret olsa bile, sözleşme geçersiz olduğu için tarafları bağlamaz.
Bayiden kapora geri alınır mı?
Depozito yasal olarak bağlayıcıdır. TBK 177, sözleşmenin imzalandığının kanıtıdır. Aksi açıkça belirtilmediği sürece, ödeme parası olarak kabul edilmez. Sözleşme imzalanmazsa, geri ödeme talebinde bulunabilirsiniz.
Cayma parası nedir?
Bu bağlamda fesih bedeli, bir tarafın sözleşmeyi gönüllü olarak feshetmesi karşılığında diğer tarafta kalmak için yaptığı ödemeyi ifade eder [1].
Satıcı cayarsa kapora ne olur?
Ayrıca sözleşmeden cayma durumunda kapora alıcıya iade edilir. Anlaşılan para cayma parası olduğundan, sözleşmeden cayma durumunda alıcı ödediği kaporayı geri alamaz; satıcı cayarsa aldığı paranın iki katını ödemek zorundadır.
Kiralık ev için verilen kapora geri alınır mı?
Depozito iade edilecek mi? Sözleşme yapılmazsa, satıcı depozitodan tek başına sorumludur. Bir kiralama veya satın alma sözleşmesinin yapılması için kararlaştırılan son tarih aşılırsa, mülk sahibi kaybedilen zamanın telafisi olarak depozitoya el koyabilir. Ödediğiniz tutarı geri almak için bir sözleşme yapmalısınız.
Önden kapora geri alınır mı?
Sözleşme akdedilmesi üzerine bahis oynandığında yapılan avans ödemesine kural olarak taahhüt parası denir ve sözleşme akdedilmez ve taraflardan biri çekilirse iade edilir.
Verilen kapora kaç gün geçerlidir?
Depozito sözleşmesi için belirlenmiş bir son tarih yoktur.