İçeriğe geç

Bilirkişi Raporu Neden Istenir

Bilirkişi raporu hangi hallerde alınır?

Bir suç veya hukuki uyuşmazlık bağlamında özel ve teknik bilgilerin gerekli olduğu hallerde, kurum veya kişilerin bilirkişilerden özenle hazırlattıkları belgelere bilirkişi raporu denir.

Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?

İş davalarında, bilirkişi görüşlerinin mahkeme kararları üzerindeki etkisi büyük önem taşır. Bilirkişi görüşü, mahkemenin davayı çözerken dikkate aldığı önemli bir faktördür. Bilirkişi görüşündeki bilirkişi görüşleri mahkemenin kararını etkileyebilir ve hatta davayı çözmede belirleyici olabilir.

Mahkeme bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?

Bilirkişi görüşü genellikle hakim için bağlayıcı değildir. Hakim raporu değerlendirmekte serbesttir.

Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?

Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isteyebilirler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.

Bilirkişi raporundan sonra mahkeme sonuçlanır mı?

Bilirkişi raporu mahkemenin kararını etkileyebilir. Mahkeme işlemlerinde bilirkişi raporundan sonra neler olabilir: Bilirkişi raporu kabul edilebilir: Bilirkişi raporu mahkeme tarafından kabul edilebilir. Bu durumda bilirkişi raporundaki bulgular ve değerlendirmeler mahkemenin kararını etkileyebilir.

Mahkeme neden bilirkişi raporu ister?

Uzman görüşleri, mahkemeye teknik, bilimsel veya mesleki konularda destek sağlamak için kullanılır. Bu nedenle uzman görüşleri, mahkemelerin karar verirken karar verme yardımcısı olarak hizmet eder. Uzman görüşlerinin delil değeri, uzmanın uzmanlık alanındaki bilgi ve deneyimiyle doğru orantılıdır.

Bilirkişi raporundan sonra dava ne kadar sürer?

Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak kabul edilir. Yani yazılı yargılama usulüne tabi davalarda bilirkişinin davayı sunması gereken azami süre 6 ay, basit yargılama usulüne tabi davalarda ise azami süre 4 aydır.

Bilirkişi masrafını kim öder?

Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.

Bilirkişi raporu e-devlette görünür mü?

Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden e-imza veya m-imza kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.

2024 bilirkişi ücreti ne kadar?

Ücret tarifesi: Ceza mahkemeleri büroları ve satış bürolarında çalışma için 1100,00 TL, asliye ceza mahkemelerinde çalışma için 1820 TL.

Bilirkişi hangi durumlarda gelir?

Bilirkişi atama şartları: Çözüm uzmanlık, özel veya teknik bilgi gerektiriyorsa bilirkişi atanabilir. Savcı veya hâkimin konuyla ilgili kişisel bilgisi olsa bile, çözüm uzmanlık, özel ve teknik bilgi gerektiriyorsa bilirkişi çağırması gerekir.

Bilirkişi raporu kaç günde sonuçlanır?

YASAL HÜKÜMLER: 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 274. maddesinin 1. fıkrasında şöyle denilmektedir: “Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için öngörülen süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, süreyi en fazla üç ay uzatabilir ve uzatmanın nedenlerini belirtebilir.”

Bilirkişi raporuna itiraz edilince ne olur?

Mahkeme, rapora itiraz ederek yetkili bilirkişiden ek rapor düzenlemesini veya duruşmaya katılarak görüş bildirmesini isteyebilir. Gerçeğin ortaya çıkarılması için bunu gerekli görürse, yeni bir bilirkişi atayarak yeni bir rapor düzenlenmesini de emredebilir.

Bilirkişi taraflarla görüşebilir mi?

(2) Bilirkişi, taraflarla görüşmeyebilir; hâkim veya savcı aracılığıyla taraflardan gerekli bilgileri alabilir; hâkim veya savcı, gerek görürse, her iki tarafın da hazır bulunduğu bir ortamda taraflarla görüşebilir.

Bilirkişi raporu kesin delil midir?

Bilirkişi görüşleri doktrinde takdirî delil olarak kabul edilmektedir11. İncelemeye vurgulanmıştır. Dolayısıyla bilirkişi görüşünün delil olduğu, ancak hâkimin bilirkişi görüşüyle ​​doğrudan ilişkisi olmadığı söylenebilir.

Bilirkişi raporu ne zaman istenir?

Bilirkişi Raporunun Hukuki Niteliği Bir dava kapsamında, özel veya teknik bilgi gerektiren hallerde mahkeme, yargılamaya yardımcı olmak üzere bir bilirkişi atayabilir ve davadaki delil veya olay hakkında görüşünü belirten bir rapor isteyebilir.

Hangi durumlarda bilirkişiye başvurulur?

Bilirkişi atama şartları: Çözüm uzmanlık, özel veya teknik bilgi gerektiriyorsa bilirkişi atanabilir. Savcı veya hâkimin konuyla ilgili kişisel bilgisi olsa bile, çözüm uzmanlık, özel ve teknik bilgi gerektiriyorsa bilirkişi çağırması gerekir.

Bilirkişi raporunu kim talep eder?

Kanunda bir uzmana danışma zorunluluğu öngörülmemişse, bir uzmana danışmak yargıcın takdirindedir. Ancak, Yargıtay, kanunda geçen “çözümü özel veya teknik bilgi gerektiren durumlar” ifadesini geniş yorumlayarak yargıcın hemen hemen her konuda bir uzmana danışması gerektiğini hükme bağlamıştır.

Bilirkişi raporu e-devlette görünür mü?

Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden e-imza veya m-imza kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Ofise Gelen Escort