Osmanlıda çilehane nedir?
Anadolu’da 40 günlük özel inziva eğitimine “çile” denir. Çile kelimesi de Farsça kökenli bir kelimedir; kırk (chihil) anlamına gelir (Uludağ, 2002: 102). Zamanla Türkçe’de “zorluklar” anlamına gelmeye başlamıştır. Bu nedenle localardaki özel odalara “çilehane” denmiştir.
Günümüzde çilehane var mı?
Buhara evliyalarından Şeyh Merzuban-ı Veli Hazretleri’nin yaklaşık 8 asır önce Sivas’ın Zara ilçesinde gerçekleştirdiği işkence, bugün sadece meraklı izleyicileri ağırlıyor.
Çilehaneye kimler girer?
Hacı Bektaş Velî, Erbaîn’i farklı zamanlarda ve farklı yerlerde üretmiştir. İşkence (halvet) genellikle derviş tekkelerinde gerçekleşir. Şeyh, dervişi bir odaya (Çilehane) alır, dua eder ve odadan çıkar. Bu süre zarfında derviş, gerekmedikçe dışarı çıkmaz veya kimseyle konuşmaz.
Tasavvufta çilehane nedir?
Zamanla bu terim, zorluk ve ızdırap anlamında “ızdırap” veya “acı çeken” anlamına gelmeye başladı; localardaki özel yerlere de çilehane denildi. Tasavvuf terminolojisi olarak Halvet, Tanrı ile gizli bir sohbet olarak tanımlanabilir.
Çilehane nasıl bir yer?
Kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Bektaşi kültürü bilinmesi ve öğretilmesi gereken bir kültürdür. Ayrıca Hacıbektaş semtinde bulunan mevcut cezaevi ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle kapatılmıştır. Çilehane bölgesinde çok önemli isimlerin mezarları ve büyük şairlerin yolu ve heykelleri bulunmaktadır.
Halvete neden girilir?
Tasavvuf terimi, bencil arzulardan kurtulmak ve manevi saflığa ulaşmak için sıkı bir perhiz ve çile dönemi anlamına gelir. Tasavvuf terimi, inananın kırk gün boyunca özel bir yere çekilmesi ve kendini ibadete adaması anlamına gelir.
Çilehane ismi nereden gelir?
Çilehane adını burada bulunan ve halk arasında “Delik Taş” olarak bilinen büyük bir kayadan alır. Çilehane Tepesi’ne “Arafat Dağı” da denir.
Somuncu Baba sırrı nedir?
O zamanın en önemli manevi liderlerinden biri olan Emir Sultan Hazretleri, Somuncu Baba’yı duymuş ve onu fırınında ziyaret etmiştir. Emir Sultan Hazretleri onun sıradan bir fırıncı olmadığını düşünmüş, fırında ateş olmadığını görmüş ve ona bu işin sırrını sormuş, o da: “Aşk ateşiyle pişirilmiştir.” demiş.
Hacı Bektaş Delikli Taş Hikayesi Nedir?
Hacı Bektaş Veli’nin bazen bu mağarada inzivaya çekildiği söylenir. Delikli taş hikayesi nedir? Delikli taş mağarası hakkında birçok yaygın inanış vardır. Delikli taş mağarası inancına göre, delikli taş mağarasına giren kişiler günah işlerlerse mağaranın sonundaki delikten çıkamazlar.
Çile erbain ne demek?
Hz. Musa’nın Tur’da Tanrı ile kırk günlük özel karşılaşmasından esinlenerek, inzivaya çekilme genellikle kırk gün boyunca saklı tutulur. Bu kırk gün göz önüne alındığında, yarı yarıya kırk anlamına gelen çihil ve erbaîn kelimeleri de aynı anlamda kullanılır.
Çille hane ne demek?
ÇİLLE HÂNE: İki Farsça kelimeden oluşan terim. Çile çekilen yer anlamına geliyor.
Mevlevilikte çile ne demek?
Manevi olgunluğa giden yol, kişinin kendi egosuna, yani aşırı arzularına savaş açmasından oluşur. Mevlevi tarikatında bu savaşın uygulamasına “işkence” denir ve 1001 gün sürer ve hizmetle son bulur. Hizmet, olgun bir kişiyle birlikte olarak ve onun tarafından eğitilerek sürdürülür.
Cinsellikte halvet ne demek?
Sahih nikah hayatını ilgilendiren sahih halvet, meşru nikah akdinden sonra eşlerin, başkalarının kendilerini göremeyeceğinden emin oldukları kapalı bir yerde baş başa kalmalarını ifade eden bir fıkıh terimidir.
Dervişlikte halvet nedir?
Halvet, kişinin kötü huy ve özelliklerin kaynağı sayılan nefsinin arzu ve isteklerinden uzaklaşarak kendini Allah’a ibadete adaması anlamına gelir.
Azerice halvet ne demek?
Halvet, Arapça’da “halvet” kelimesi olup, inzivaya çekilme, bakım, yalnızlık ve yalnızlık anlamlarına gelmektedir.
Çile çekene ne denir?
Mesela çile çeken derviş çilenişin, çilesini tamamlayana çilekeş, çilesini yarıda bırakana çilesiken denir. Çilesini tamamlamayan ve yarım bırakan derviş tekrar çile çekmek zorundadır. Mevlevi tarikatında çile 1001 günlük bir süredir. Bu tarikat içinde çilesini çekmemiş olan tarikat üyesine “Kann” denir.
Halvet kaç gün sürer?
İnzivaya çekilme sadece kırk günle sınırlıdır ve toplumdan izole bir hayat hoş görülmez. Anahtar Sözcükler: Tasavvuf eğitimi, Halvet, Erbaîn, Gümüşhânevî.
Çile gecesi ne demek?
Azerbaycan Türklerinin yaşadığı işkence gecesi İran, Türkiye ve Azerbaycan’da kutlanır. Dünyanın kuzeyinde yılın en uzun gecesi tutku gecesidir. Bugün Şemsi yılında Dey ayının başlangıç gecesi ve Azer ayının son gecesidir. Acıyı soğukluk derecesine göre iki bölüme ayırırlar: Büyük İmtihan, Küçük Acı.
Mevlevilikte çile ne demek?
Manevi olgunluğa giden yol, kişinin kendi egosuna, yani aşırı arzularına savaş açmasından oluşur. Mevlevi tarikatında bu savaşın uygulamasına “işkence” denir ve 1001 gün sürer ve hizmetle son bulur. Hizmet, olgun bir kişiyle birlikte olarak ve onun tarafından eğitilerek sürdürülür.